ramyar.jpg

دکتر محمود رامیار، قرآن پژوه برجسته معاصر

دکتر محمود رامیار، استاد و رئیس اسبق دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی مشهد، در سال 1301 در مشهد به دنیا آمد. در شهریور 1325 گواهی پایان تحصیلات متوسطه را دریافت کرد و در مهرماه همان سال موفق به دریافت دانشنامه لیسانس منقول از دانشگاه تهران گردید. دکتر رامیار پس از انجام خدمت سربازی برای تحصیل در رشته علوم سیاسی به دانشکده حقوق و علوم سیاسی تهران رفت و در اردیبهشت ماه 1335 از آن دانشکده دانشنامه لیسانس دریافت کرد. سپس او تحصیلات دکتری را در همان رشته ادامه داد و با وجودی که وی کلیه شهادتنامه‌های مربوط به رشته سیاسی دوره دکتری را دریافت کرده بود، رساله دکترای خود را به دانشکده مزبور تسلیم نکرد.در ۹ بهمن ۱۳۴۴ با اعزام وی به اروپای غربی، برای مطالعه درباره روش قانون‌گذاری و طرز تدوین مجموعه‌های قوانین و وضع سازمان‌های اداری پارلمان‌های اروپای غربی موافقت شد و در نتیجه مدّت ۶ ماه در پاریس اقامت گزید و ظاهراً ترجمه اوّلیه کتاب در آستانه قرآن اثر رژی بلاشر نیز محصول همین فرصت تحقیقاتی وی بوده است. دکتر رامیار پس از چندین پست اجرایی در اداره قوانین مجلس، عضویت در دادگاه تجدیدنظر اداری مجلس و نمایندگی مردم تهران در مجلس موسسان سوم، در سال 1347 به وزارت علوم و آموزش عالی منتقل شد و در آن وزارت به سمت مشاور وزیر و سرپرست دفتر تشکیلات و نیز قائم مقام وزیر در دانشگاه مشهد منصوب شد.وی در سال 1347 به دانشگاه مشهد منتقل شد و پس از انتقال به این دانشگاه، چندی سمت معاونت اداری و مالی دانشگاه و همچنین ریاست دانشکده علوم معقول و منقول را که بعدها دانشکده الهیات نامیده شد، به عهده داشت.دکتر رامیار در سال 1348 به سمت دانشیاری گروه تاریخ ادیان و مذاهب (ملل و نحل) در دانشکده الهیات منصوب شد و در سال 1349 مدیریت گروه آموزشی تاریخ ادیان و مذاهب را بر عهده گرفت ولی در سال 1352 از ریاست دانشکده الهیات و معاونت دانشگاه کناره گیری کرد و برای یک فرصت مطالعاتی و طی دوره دکتری به دانشگاه ادینبرو اعزام شد.وی در دانشگاه ادینبرو در بخش مطالعات عربی و اسلامی زیر نظر مونتگمری وات به تحقیق و تحصیل پرداخت و توانست ظرف مدّت ۳۳ ماه از پژوهش دوره دکتری خود دفاع کند. دکتر رامیار همچنین مدّتی کمتر از دو ماه نیز به دعوت چارلز جی. آدامز مدیر مؤسسة مطالعات اسلامی دانشگاه مک گیل به شهر مونترال (کانادا) سفر کرد و در این مدت علاوه بر ارائه سمینار درباره فرهنگ ایرانی، دانشجویانی را که درباره شیعه تحقیق می‌کردند راهنمایی کرد. تحصیل دکتر رامیار در دانشگاه ادینبرو که دو خاورشناس مشهور، ریچارد بل و مونتگمری وات سالها در آن دانشگاه تدریس داشته اند و هر دو دارای تالیفاتی در تاریخ قرآن هستند، وی را بر آن داشت تا کتابی درباره تاریخ قرآن منتشر کند. "تاریخ قرآن" رامیار در میان کتاب های تاریخ قرآن نوشته مسلمانان جایگاه ممتازی دارد و در دومین دوره کتاب سال جمهوری اسلامی ایران به عنوان کتاب سال برگزیده شد.فهارس القرآن، کشف الآیات و در آستانه قرآن (ترجمه اثری از رژی بلاشر) و بخشی از نبوت اسرائیلی و مسیحی از دیگر آثار انتشار یافته این قرآن پژوه معاصر است.وی در سال 1356 پس از اتمام دوره دکتری به دانشکده الهیات دانشگاه مشهد مراجعت کرد و به سمت مدیر عامل و عضو هیأت مدیره موسسه چاپ و انتشارات دانشگاه منصوب شد. وی در سال 1358 به مرتبه استادی ارتقا یافت و در سال 1358 از خدمت در دانشگاه بازنشسته شد. دکتر رامیار در سال 1363 برای معالجه به انگلستان رفت و در 20 شهریور همان سال در همان جا درگذشت و در آرامگاه مسلمانان در ادینبرو (مرکز اسکاتلند) به خاک سپرده شد.