Awesome Image

برخوان تاریخ و فرزانگی

8: پاسداشت بیست و یکمین سالروز درگذشت استاد احمد گلچین معانی

هشتمین نشست از سلسله نشست‌های «بر خوان تاریخ و فرزانگی» مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.

هشتمین نشست از سلسله نشست‌های «بر خوان تاریخ و فرزانگی» از سوى مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه فردوسی مشهد به مناسبت بیست و یکمین سالروز درگذشت استاد زنده‌یاد احمد گلچین معانی جمعه‌شب ۱۷ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۰ برگزار شد.
در آغاز اين نشست دکتر سلمان ساکت، دبیر نشست، ضمن خوش‌آمدگويى به مهمانان برنامه، به شرح زندگی‌ و کارنامه علمی و پژوهشى آن استاد زنده‌ياد پرداخت.
در بخش دوم این نشست، دکتر بهروز ایمانی، پژوهشگر، نسخه‌شناس و متن‌پژوه کتابخانۀ مجلس شورای اسلامی به ايراد سخن پرداخت و گفت: سهم و نقش استاد گلچین معانی را در ساماندهی گنجینۀ قرآن آستان قدس و تهیۀ شناسنامه برای این نسخ خطی نباید نادیده گرفت. ایشان برای نظم و ساماندهی این گنجینه ۲۱۴ نسخه را برگزید و با دقتِ تمام، ظرایف و ویژگی‌های هر نسخه را بررسی کرد.
وی افزود: همین كوشش‌هاى استاد گلچین بود که مقدمات نوشتن و نشر کتاب گنجینه راهنمای قرآن را فراهم كرد.
دکتر ایمانی اظهار داشت: تلاش استاد گلچین برای بازگرداندن نسخ خطی به‌سرقت‌رفتۀ آستان قدس رضوی مثال‌زدنی بود و اهتمام ایشان برای غنی‌سازی کتابخانه‌های خراسان فراموش‌نشدنی.
در بخش سوم نشست دکتر سعید شفیعیون، عضو هيأت علمى گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه اصفهان سخن گفت و اظهار کرد: استاد گلچین معانی از آن نسل ادیبانی است که در روزگار ما نادر و حتی نایاب شده است.
او استاد گلچین معانی را پژوهشگری جریان‌ساز در سبک هندی و ادبيات دورۀ صفوى معرفى كرد و گفت: هر پژوهشگری که بخواهد دربارۀ ادبیات صفوی پژوهش کند مکرر باید به آثار تحقیقی استاد گلچین مراجعه کند. دكتر شفيعيون تأکید کرد آثار استاد برای پژوهشگران حوزۀ ادبیات سبک هندی چنان قلم و کاغذ است که جزو لاینفک برای پژوهش است.
دکتر شفیعیون دربارۀ تسلط استاد گلچين معانى به متون گفت: آشنایی و تسلط استاد گلچین به متون، اشعار و اعلام عصر صفوی سبب شده است كه آثار استاد در این حوزه استاندارد و بسيار پخته باشد و از منابع ناب این دوره به شمار آيد.
دکتر شفیعیون ادامه داد: استاد گلچین در بسیاری از حوزه‌های پژوهش آغازکننده بوده‌ است، حوزه‌هایی مثل فرهنگ‌های شاعرمحور که استاد با نوشتن فرهنگ اشعار صائب آغازگر این نوع پژوهش بوده.
در پايان دكتر سلمان ساکت، پیام جناب آقای پرویز گلچین معانى، فرزند استاد را که به ذكر ویژگی‌ها و خاطراتى از پدر پرداخته و نیز ناگفته‌هایی از آثار منتشرنشده ایشان را به دست می‌داد، به سمع بينندگان و شنوندگان رساند.