photo_2022-06-25_14-10-20.jpg

دکتر علی اکبر فیاض، بنیانگذار دانشکده ادبیات دانشگاه مشهد


دکتر علی اکبر مجیدی فیاض، استاد دانشگاه، محقق و مصحح تاريخ بیهقی سال 1277 در مشهد به دنیا آمد. ابتدا به تحصیلات حوزوی روی آورد و از محضر تنی چند از استادان حوزه ادبی خراسان بهره برد. پس از تکمیل تحصيلات حوزوي، از سال 1307 به سمت دبیر در اداره فرهنگ خراسان استخدام شد و در دبیرستان شاهرضای مشهد به تدریس پرداخت. در سال 1314 دانشسرای مقدماتی مشهد را تاسیس کرد و خود ریاست آن را بر عهده گرفت. اما چندی بعد برای ادامه تحصیل به دانشگاه تهران رفت و از دانشسرای عالی لیسانس گرفت و سپس در سال 1322، به اخذ درجه دکتری ادبیات فارسی از دانشگاه تهران نایل آمد.
دکتر فیاض از آغاز ورود به تهران با قاسم غنی، مرد علم و سیاست آن روزگار، آشنا شد و همکاری علمی این دو به انتشار مهم ترین کتاب وی، تصحیح انتقادی تاریخ بیهقی انجامید. وی چهار دوره نماینده مشهد در مجلس شورای ملی بود و در زمانی که قاسم غنی سفیر ایران در قاهره بود به مصر رفت و در دانشگاه فاروق به تدریس زبان و ادبیات فارسی و ایراد سخنرانی هایی درباره شعر فارسی و تمدن اسلامی پرداخت.
وی پس از بازگشت به ایران در سال 1334، بنا بر ماموریتی که از جانب دولت به او محول شده بود، دانشکده ادبیات مشهد را تاسیس و خود به مدت 9 سال ریاست آن را بر عهده گرفت و در این مدت توانست با انتخاب افراد شایسته، بنیاد این موسسه آموزشی نوپا را به درستی بنا نهد.
فیاض در بنیانگذاری دانشکده معقول و منقول دانشگاه مشهد نيز که بعدها الهیات و معارف اسلامی نامیده شد، سهمی بسزا داشت و مدتی همزمان با ریاست دانشکده ادبیات، سرپرستی و تدریس علوم اسلامی آن دانشکده را هم بر عهده داشت.
وی در سال 1343 به تهران بازگشت و خدمات دانشگاهی خود را به عنوان مدیر گروه ادیان و مذاهب دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران ادامه داد و در سال 1346 از خدمات دانشگاهی بازنشسته شد. در سال 1349 که مقطع فوق لیسانس زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه مشهد به اهتمام دكتر غلامحسین یوسفی تاسیس شد، از دکتر فیاض برای تدریس در این دوره دعوت شد و به مدت یک سال در این رشته مشغول بود. کنگره بزرگداشت ابوالفضل بیهقی در شهریور 1349 با همت و میان داری علمی او در مشهد برگزار شد. او یک سال بعد، در چهارم شهریور 1350، در حالی که تصحیح جدید تاریخ بیهقی را در چاپخانه دانشگاه مشهد زیر چاپ داشت، در اين شهر حیات را بدرود گفت.
فهرست کتب منطق، تصحیح تاریخ بیهقی، تاریخ اسلام، محاضرات عن الشعر الفارسی و الحضاره الاسلامیه فی ایران، منطق التلویحات شهاب الدین سهروردی و از آثار قلمی دکتر فیاض است.
دکتر غلامحسین یوسفی، در مقاله اي در مجله دانشکده ادبیات و علوم انسانی که در زمستان 1350 چاپ شده است، در خصوص این استاد فرهیخته چنین می نویسد:
" دکتر فیاض از کسانی بود که در آنان طلب معرفت و آموختن و کنجکاوی و پی بردن به حقایق به صورت عشقی سرشار بروز می کند که پایدار است و روز افزون."
مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه فردوسی مشهد به منظور پاسداشت یاد و خاطره این استاد برجسته نمونه اي ازعکس های وی را در اختیار علاقه مندان قرار می دهد

دسته بندی: اخبار سایت ،