DSCF0654_resize (2).JPG

استاد قهرمان، پرچمدار سبک هندی در خراسان

استاد محمد قهرمان، متولد 1308 در شهرستان تربت حیدریه مشهد است که در سال 1340 و به تشویق دکتر علی اکبر فیاض، رئیس وقت دانشکده ادبیات، در کتابخانه دانشکده ادبیات مشهد استخدام شد. وی در همان سال انجمن ادبی قهرمان را تاسیس کرد که جلسات آن تا زمان فوت ایشان ادامه داشت. استاد قهرمان در28 اردیبهشت 1392 و در سن 84 سالگی در مشهد درگذشت. متن زیر گفتگوی مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه با دکتر محمد جعفر یاحقی، استاد گروه آموزشی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد است که در خصوص فعالیت های علمی و پژوهشی استاد قهرمان و تاثیر وی در شناساندن سبک هندی توضیحاتی بیان کرده اند. دکتر یاحقی با اشاره به اینکه استاد قهرمان یکی از نخستین کتابداران دانشکده ادبیات بوده است، گفت: وی محقق و پژوهشگری توانمند بود که از حضور خویش در کتابخانه به خوبی استفاده کرد و توانست تعداد قابل توجهی از متون شعری دوره صفویه را تصحیح و چاپ کند و به عنوان یک صاحب نظر متخصص و کم نظیر در ادبیات این دوره نامبردار شود. وی افزود:‌ عمده کار استاد قهرمان در فعالیت‌های ادبی بر روی صائب متمرکز بود و با توجه به علاقه خاصی که به ویژگی ها و موضوعات سبک هندی داشت، فعالیت های زیادی در شاخه اصفهانی این سبک و نه بیدلی آن انجام داد. به گونه ای که استاد قهرمان همگام با استاد گلچین معانی به عنوان پرچمداران سبک هندی در خراسان معرفی شدند. وی با اشاره به غزل های استاد قهرمان خاطرنشان کرد: قهرمان تنها نه یک شاعر، که یک شعرشناس و نقاد و صاحب نظر در دوره مهم ادبی ایران بود که به سبب احاطه و آگاهی وی در قلمرو سبک هندی، از بسیاری از شاعران نامور سبک هندی کم نمی آورد. استاد گروه آموزشی زبان و ادبیات فارسی با معرفی مجموعه اشعار و غزلیات استاد قهرمان که با نام "حاصل عمر" در اصفهان چاپ شده است، محلی سرایی و بومی سرایی قهرمان را یکی از شاخصه های مهم غزل های ایشان دانست و یادآور شد: موضوعات نوستالژیک و محلی گرایی در شعر ایشان به صورت جوششی و به لهجه تربتی آورده شده است. وی با اشاره به تشکیل جلسات انجمن ادبی قهرمان در منزل استاد خاطرنشان کرد: این انجمن بعد از انجمن ادبی فرخ به عنوان فعال ترین انجمن ادبی در خراسان، سالها میزبان دانشمندان و اهالی ادب از جمله دکتر شفیعی کدکنی، اخوان ثالث، عبدالحسین زرین کوب و مرحوم آشتیانی بوده است. دکتر یاحقی به کتابخانه اهدایی استاد قهرمان به دانشکده ادبیات و علوم انسانی اشاره کرد و گفت: علاقه زیاد ایشان به جمع آوری کتاب، باعث شده است که استاد قهرمان کتابخانه پرباری داشته باشند که به وصیت و با همکاری خانواده ایشان و البته به همت دکتر ساکت، رئیس مرکز آثار و مفاخر دانشگاه به کتابخانه دانشکده ادبیات اهدا شد. لازم به یادآوری است مراسم بزرگداشت دومین سالگرد استاد قهرمان در اردیبهشت ماه سال گذشته و به همت مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه برگزار و در این مراسم کتابخانه اهدایی ایشان افتتاح و از نقش برجسته و تمبر یادبود وی رونمایی شد. تصاویر زیر، نمونه هایی از تصاویر قدیمی استاد قهرمان است که به لطف خانواده فرهنگ دوست استاد در اختیار مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه قرار داده شده است.