Awesome Image

برخوان تاریخ و فرزانگی

9: پاسداشت بیست و هشتمین سالروز درگذشت دکتر عبدالهادی حائری

نهمین نشست از سلسله نشست‌های «بر خوان تاریخ و فرزانگی» مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.

نهمین نشست از سلسله نشست‌های «بر خوان تاریخ و فرزانگی» از سوى مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه فردوسی مشهد به مناسبت بیست و هشتمین سالروز درگذشت استاد زنده‌یاد دکتر عبدالهادی حائری، استاد گروه تاریخ دانشگاه مشهد (فردوسی مشهد) چهارشنبه‌شب ۲۳ تیرماه ۱۴۰۰ برگزار شد.
در آغاز اين نشست دکتر سلمان ساکت، دبیر نشست، ضمن خوش آمدگويى به مهمانان برنامه، به شرح زندگی‌ و کارنامه علمی و پژوهشى آن استاد زنده‌ياد پرداخت و گفت سال ۱۳۷۲ برای گروه تاریخ دانشگاه فردوسی مشهد سال بدی بود چرا که در آن سال گروه تاریخ دو تن از استادان مبرز خود، یعنی دکتر حائری و دکتر خواجویان را از دست داد.
دکتر ساکت همچنین گفت کتاب آنچه گذشت که استاد در آن به ذکر خاطرات پرداخته است بسیار خواندنی است اما از دیدگان مغفول مانده است.
در ادامه دکتر هادی خانیکی، استاد گروه علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی دربارۀ منطق تاریخی دکتر حائری سخن گفت.
دکتر خانیکی دربارۀ اهمیت نگرش دکتر حائری و تأثیر آن بر تاریخ‌نگاری معاصر اظهار داشت: منطق تاریخی مواجهه دکتر حائری با رویدادهای تاریخی مؤثر در ایران و جهان اسلام، تاریخ‌نگاری را وارد دوره‌اى جدیدی کرد که ساز و کار خاص و روشی منظم برای تحلیل وقایع به دست داد.
ایشان در ادامه افزود سه ویژگی منطق تاریخ‌نگاری ایشان را چنين برشمرد:
۱. نگاه روشمند به تاریخ و فراتر از رویداد صِرف تاریخی.
۲ . قابلیت تعمیم روش ايشان در تاریخ به رشته و حوزه‌هاى ديگر.
۳ .قابلیت برون‌بخشی و بینارشته‌ای بودن این منطق در تاریخ‌نگاری.
دكتر خانيكى در پایان سخنان خود گفت: منطق تاریخ‌نگارى دکتر حائری را بیشتر باید شناخت تا مسائل ایران بهتر فهميده شود.
او افزود: از منطق دکتر حائری در تاریخ‌نگاری باید در بازخوانی تاریخ بهره برد.
در بخش سوم برنامه دکتر منصور صفت‌گل استاد گروه تاریخ دانشگاه تهران، درباره ویژگی‌های تاریخ‌نگاری آن استاد فرزانه سخن گفت.
دکتر صفت‌گل فضای فکری گروه تاریخ آن زمان (دهه ۶۰) را باشکوه خواند و گفت: فضای فکری آن زمان حتی مایۀ بهجت کنونی من است چرا که در دورانی دانشجو بودیم که از محضر بزرگانی چون دکتر حائری بهره مى‌بردیم. استادانی که بدون هیچ بخل و ضنت تجربه‌های علمی و زندگی خود را از ما دریغ نداشتند.
ایشان در ادامه از تأثیرگذاری دکتر حائری بر آن فضای فکری سخن گفت و افزود: دهۀ ۶۰ ، دوران طلایی گروه تاریخ دانشگاه مشهد بود و دکتر حائری چراغ فروزان و استاد تأثیرگذار و فرادانشگاهی آن زمانِ گروه بود.
دکتر صفت‌گل ادامه داد که حائری در گروه نسل سوم مورخان قرار می‌گیرد که تاریخ‌نگاری را متحول کردند. وی هم‌چین افزود: آنچه پژوهش‌های دکتر حائری را برجسته می‌کرد وجهه جهانی پژوهش‌هایش بود که محدود به ایران نبود، بلکه در سطح جهانی توسعه داده شده بود.
از ویژگی‌های مهم تاریخ‌نگاری او می‌توان به اندیشه‌نگاری و نیز سره‌نویسی در نثرش اشاره کرد.
سپس دکتر ایمان‌پور، استاد گروه تاریخ دانشگاه فردوسی مشهد درباره ویژگی‌های شخصیتی دكتر حائرى سخن گفت و شجاعت، درست‌نویسی تاریخ را آن گونه که هست، بی‌طرفی و بدون قضاوت به رویدادها نگریستن، تکریم دانشجویان و همکاران و شوخ‌طبعی را از ویژگی‌های بارز ایشان دانست.
دکتر ایمان‌پور در ادامه با تأکید بر نوشتن تاریخ آن‌گونه که هست اظهار داشت: دکتر حائری برای نوشتن جمله‌ای ساعت‌ها فکر می‌کرد.
دکتر ایمان‌پور به بيان بخشی از خاطرات خود از دکتر حائری پرداخت.
وی همچنین به دانش زبانی و تسلط استاد به زبان‌هاى عربی و انگلیسی اشاره كرد و گفت: دكتر حائرى در انتخاب کلمات انگلیسی تمام دقت خود را به کار می‌گرفت.
در پایان دکتر ساکت، رئیس مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه فردوسی مشهد ضمن سپاسگزاری از مهمانان برنامه گفت: در مشهد نام خیابان محل زندگی خانواده دکتر حائری به همّت این مرکز به نام ایشان مزیّن شده است.
او به اهمیت گروه‌های ادبیات فارسی، فرانسه و تاریخ در پيشينۀ دانشکدۀ ادبیات اشاره‌ کرد و افزود: ما برای شکوفایی دوبارۀ این دانشکدۀ پرافتخار نیازمند بازخوانی تاریخ این دانشکده و نيز منش و رفتار استادان برجسته و نامبردار آن هستيم.