Awesome Image

نشست تخصصی 11: «کرونا، میراث طبیعی ما و تغییر اقلیم» با سخنرانی دکتر حسین ثنایی‌نژاد

نشست تخصصی 11: «کرونا، میراث طبیعی ما و تغییر اقلیم» با سخنرانی دکتر حسین ثنایی‌نژاد

یازدهمین نشست از سلسله نشست‌های تخصصی موزۀ دانشگاه فردوسی مشهد با موضوع «کرونا، میراث طبیعی ما و تغییر اقلیم» عصر دوشنبه ۲۸ مهرماه ۱۳۹۹ در موزه دانشگاه برگزار شد.
در این نشست دکتر حسین ثنایی‌نژاد، استاد برجستۀ دانشکدۀ کشاورزی دربارۀ تغییر اقلیم و ادامۀ حیات نوع بشر، تأثیر عملکرد بشر بر تغییر اقلیم به ايراد سخن پرداخت و اطلاعات ارزشمندی عرضه كرد.
دکتر ثنایی‌نژاد گفت: حیات و میراث طبیعی بزرگترین و مهم‌ترين هدیه‌ای است که به انسان داده شده است در حالی که وقتی از حیات و میراث طبیعی حرف می‌زنیم بسیار آن را ساده فرض می‌کنیم. ما با تحلیل یک آمار و ارقام مختصر به بهای حیات پی خواهیم برد.
ایشان ادامه داد: در طبیعت انقراض نمونه‌های موجودات زنده اتفاق می‌افتد اما نرخ آن بسیار کند است و متأسفانه کاری که ما با طبیعت کردیم و می‌کنیم این است که این نرخ را به صدبرابر و بلکه بیشتر افزايش داده‌ایم.
وی اظهار داشت: ما با مصرف بی‌رویه در تمام شئونات زندگی‌مان، گازهای گلخانه‌ای را افزایش داده‌ایم. ایشان تأکید کرد بهم ریختن تعادل در جو، در خاک، آب و زمین همگی ناشی از مصرف بی‌رویۀ ماست. ما برای تأمین مواد مصرفی خود به انرژی نیاز داریم و این انرژی از سوخت‌های فسیلی به دست می‌آید؛ با تولید انرژی از این سوخت‌ها حجم بسیار زیادی دی‌اکسیدکربن وارد جو زمین می‌شود. در شرایط عادی گازهای گلخانه‌ای مانند پتویى زمین را از گرما و سرما حفظ می‌کنند. ما با افزایش بی‌رویۀ گازهای گلخانه‌ای در جو باعث شده‌ایم اثر گلخانه‌ای تشدید شده و گرمای دریافتی از خورشید بیش از اندازه در جو باقی بماند و مشکلات فراوان زیست‌محیطی را ایجاد کند. این اتفاق ناگوار علاوه بر ایجاد مخاطرات طبیعی بسیار، منجر به انقراض بسیاری از گیاهان و موجودات زنده خواهد شد.
بنابر آنچه گفته شد تغییر اقلیم و آب و هوا اتفاق خواهد افتاد و با این تغییر حتی ممکن است بسیاری از بیماری‌های ناشناخته مانند کرونا بروز کنند.
دکتر ثنایی‌نژاد گفت: باید در نظر داشت که بروز و شیوع بیماری کرونا را اگر نتوان نتیجه تغییر اقلیم دانست، در آینده بروز و شیوع بیماری‌هایی از این دست می‌تواند حاصل تغییر اقلیم باشد.
ایشان در این نشست عوامل آسیب‌ به طبیعت را برشمرد و تأکید کرد: ما با دخالت در طبیعت و مصرف بی‌رویه، زمین را وارد بحرانى بسیار جدی کردیم.
دکتر ثنایی‌نژاد در پایان افزود: اگر سیاسمتداران دنیا و مدیران جوامع دست در دست دانشمندان قرار دهند و پروتکل‌های اجرایی‌ای را که دانشمندان آماده کرده‌اند به قوانین اجرایی تبدیل کنند، و نیز مردم جهان از نتیجۀ عملکرد و تأثیر دستکاری در طبیعت آگاه شوند، می‌توان با یک تغییر الگوی مصرف در همۀ زمینه‌ها زمین را از این خطر نجات داد. تجریه کرونا نشان داد که می‌توان برای دفع مخاطرات جهانی همۀ مردم و مدیران جوامع را بسیج کرد. همین کار باید برای توقف روند تغییر اقلیم نیز انجام داد.
ما با درک درست از زندگی و مصرف درست و بهينه می‌توانیم زمین و زندگی خود و همۀ موجودات زنده را نجات دهیم.